Colorado rules for licensed agents
What can a Colorado broker with an inactive license do?
Colorado has a broker whose license turns inactive stop all activity that requires a license, stop advertising, tell impacted clients and consumers within seven days, and receive commissions only for transactions where the commission was earned before the license went inactive. An inactive license still has to be renewed.
Rule text read November 2, 2026 at the Colorado Secretary of State: rules changed by rulemaking 2026-00283, from the adopted rules filed there, and rules that filing left unchanged from the compiled 4 CCR 725-1. Informational, not legal advice.
Going inactive
The rule is 2.19, Inactive Status, in 4 CCR 725-1, the Commission’s broker rules, as amended in 2026. Subsection D:
“A Broker may request a change in the status of the license, to either Inactive or Active, by submitting the documentation required by the Commission and paying the applicable fee.”
The other subsections say when the Commission places a license on inactive status itself: when it has no evidence of a current errors and omissions insurance policy, when the broker has failed to notify the Commission of a change of business address or employment, and when the broker fails to respond during the continuing education audit. Rule 3.12, which covered inactivation in the version effective January 30, 2026, is repealed.
What stops
Rule 6.26, Actions when License is Suspended, Revoked, Expired or Inactive, takes effect on transfer to inactive status. For an associate broker, the first duty is:
“Cease any activities requiring a License.”
The list continues with informing the employing broker, ceasing all advertising, and the notice to clients and consumers:
“Inform all impacted Clients and Consumers within seven (7) days of the action taken and the impact that the change in license status will have on any pending transaction.”
It also puts on the employing broker the job of making sure another associate broker is designated for pending transactions or the affected parties are released from their listing contracts.
Pay for earlier work
“Commissions or fees may be received by a Broker or Brokerage Firm only for transactions where the commission or fee was earned prior to that Broker’s or Brokerage Firm’s suspension, revocation, expiration, or transfer to Inactive status.”
The version effective January 30, 2026 also said, in Rule 3.12, that an inactive broker may be compensated directly by a former employing broker for commissions earned while the license was active. The amended rules repeal that line. When a commission counts as earned is a question for your managing broker.
Staying current
Rule 1.29 defines the status:
“A License status that does not allow a Broker to engage in Real Estate Brokerage Services. A Broker must continue to renew their License to maintain it in an Inactive status.”
“All Broker licenses must be renewed, regardless of the status of the license at the time it is scheduled to expire.”
That second line is Rule 2.18. Reactivation brings the continuing education requirement back; see Colorado continuing education.
What this page does not settle
Whether a referral made by an inactive broker is a licensed activity we did not find answered, and the Colorado referral fee rule does not say. The 6.26 duties for independent brokers and employing brokers, with their 30 day accounting, are not covered here.
Common questions
Can an inactive Colorado broker get paid a commission?
Rule 6.26 allows commissions only for transactions where the commission was earned before the license went inactive. The line in the earlier Rule 3.12 on direct payment by a former employing broker is repealed.
What must a Colorado associate broker do when the license goes inactive?
Cease activities requiring a license, inform the employing broker, cease all advertising, and inform impacted clients and consumers within seven days of the action taken and its impact on any pending transaction.
Does an inactive Colorado license need to be renewed?
Yes. Rule 2.18 says all broker licenses must be renewed, regardless of the status of the license, and Rule 1.29 says a broker must continue to renew to keep a license inactive.
What happens if a Colorado broker does not tell the Commission about a change of employment?
Rule 2.19 says the Commission will place the broker on inactive status when the broker has failed to notify the Commission of a change of business address or employment.
Does Listing AutomatEr change a Colorado license to inactive?
No. The app builds and schedules posts for listings you have permission to market. Colorado license status is outside what it does.
Where Listing AutomatEr fits
Listing AutomatEr is a desktop app for Mac and Windows that posts the listings you have permission to market to Facebook Marketplace on a schedule. By default it puts your name on the post as the agent marketing the home and credits the brokerage that holds the listing.
It does not obtain the permission for you, and it does not decide whether a post meets a rule. That stays with you and your broker.
Current price and trial length are on the pricing page. Cancel anytime.
Sources
4 CCR 725-1, rules adopted in rulemaking2026-00283, Colorado Secretary of State, Rules 1.29, 2.18, 2.19 and 6.26, as amended in 2026- Colorado continuing education, the hours before a license goes active again
This is not legal advice. This page quotes a state rule so you can read it yourself. It is not a lawyer's opinion about your situation. The official text, your brokerage and your own lawyer are the authorities, and the official text wins over this page.