Colorado rules for licensed agents
Can a Colorado broker pay or receive a referral fee?
Colorado Rule 6.21 says brokers and brokerage firms must not pay or receive a referral fee except in accordance with RESPA and unless a reasonable cause for payment exists under the statute the rule cites. As amended in 2026, it lets a broker pay a finder’s fee or a share of any commission on a cooperative sale on two listed terms.
Rule text read November 2, 2026 at the Colorado Secretary of State: rules changed by rulemaking 2026-00283, from the adopted rules filed there, and rules that filing left unchanged from the compiled 4 CCR 725-1. Statute text is from the 2024 edition of the Colorado Revised Statutes, an uncertified printout of the Office of Legislative Legal Services, read November 1, 2026. Informational, not legal advice.
The rule
The rule is 6.21, Referral Fees, Finder’s Fees and RESPA, in 4 CCR 725-1, the Commission’s broker rules as the Colorado Secretary of State publishes them, amended in 2026. Subsection A:
“Brokers and Brokerage Firms must not pay or receive a referral fee except in accordance with RESPA and unless a reasonable cause for payment of the referral fee exists”
The rule ties the second half to section 12-10-304(1) of the Colorado statutes. Statute text is from the 2024 edition of the Colorado Revised Statutes, an uncertified printout of the Office of Legislative Legal Services, read November 1, 2026. The statute reads:
“A person licensed under part 2, 3, or 5 of this article 10 shall not pay or receive a referral fee except in accordance with the federal "Real Estate Settlement Procedures Act of 1974", as amended, 12 U.S.C. sec. 2601 et seq., and unless reasonable cause for payment of the referral fee exists.”
It then defines the term the rule leaves open:
“A reasonable cause for payment means: (a) An actual introduction of business has been made; (b) A contractual referral fee relationship exists; or (c) A contractual cooperative brokerage relationship exists.”
Subsection 3 of the statute gives a person aggrieved by a violation a civil action. The prevailing party is entitled to actual damages and the court may award up to three times the actual damages plus reasonable attorney fees:
“Any person aggrieved by a violation of any provision of this section may bring a civil action in a court of competent jurisdiction.”
Paying a person who is not licensed
The licensing statute, section 12-10-217(1)(l), lists among the acts for which the Commission may discipline a licensee:
“Paying a commission or valuable consideration for performing any of the functions of a real estate broker, as described in this part 2, to any person not licensed under this part 2”
The statute makes an exception for a licensed broker who pays a finder’s fee or a share of a commission on a cooperative sale to a real estate broker licensed in another state or country. Whether a given referral is one of the functions of a real estate broker is not answered by the text we read, and we did not find the Division’s answer.
Settlement services and RESPA
Subsection B restates the federal rule and then splits two cases. The first is a transaction with a federally related residential mortgage:
“RESPA prohibits settlement service providers from giving or receiving any Thing of Value to another settlement service provider for the referral of business when the transaction involves a federally related residential mortgage.”
There the rule says a broker or firm must not accept or give any incentive, disincentive, remuneration, commission, fee or other Thing of Value to or from a settlement service provider for the referral of business, with an exception for a bona fide salary, commission or other compensation for services rendered or a return on an ownership interest in an affiliated business arrangement. The second case is a transaction with no such mortgage:
“A Broker or Brokerage Firm must not accept, directly or indirectly, a placement fee, commission or other Thing of Value for referring a settlement service provider in any real estate transaction unless the Broker or Brokerage Firm first discloses in writing such compensation to whomever the Broker or Brokerage Firm is referring at the time of making such referral.”
A finder’s fee or a shared commission
Subsection C, as amended, lets a Broker pay a finder’s fee or a share of any commission on a cooperative sale under section 12-10-217(1)(l), on two terms that keep the Colorado work with Colorado licensees:
“All Advertising, negotiations, contracting, and conveyancing regarding the Colorado property must be performed by a Broker licensed in Colorado.”
“All money collected from the parties to the transaction prior to closing must be deposited in the name of the Brokerage Firm licensed in Colorado as set forth in Chapter 5 of these Rules.”
The version effective January 30, 2026 also said only Colorado licensed firms may receive a commission on Colorado real estate, and set two more terms for a referral fee to a firm or broker licensed elsewhere: an actual referral of a client, and an office in the other jurisdiction. The amended rule does not carry those lines.
What this page does not settle
The statute text is the 2024 edition. A 2026 act continuing the Division, HB26-1287, amends other sections of the same title. In its engrossed text, which is the version we read, it does not touch 12-10-304 or 12-10-217(1)(l), and we did not read the signed act, so read the current official statute. We did not read any Division or Commission guidance on referral fees for this page. Ask your managing broker before you promise anyone a referral fee. For the federal side, see how much a referral fee is.
Common questions
Can a Colorado broker pay a referral fee?
Rule 6.21 says brokers and brokerage firms must not pay or receive a referral fee except in accordance with RESPA and unless a reasonable cause for payment exists. The statute the rule cites defines reasonable cause as an actual introduction of business, a contractual referral fee relationship or a contractual cooperative brokerage relationship.
Can a Colorado broker pay a referral fee to someone without a license?
The licensing statute lists, among the acts for which the Commission may discipline a licensee, paying a commission or valuable consideration for performing any of the functions of a real estate broker to any person not licensed, with an exception for a finder’s fee or a share of a commission on a cooperative sale paid to a broker licensed in another state or country. Whether a referral is one of those functions is a question for your managing broker.
What does Colorado require when a broker is paid for referring a settlement service provider?
Where no federally related residential mortgage is involved, the rule has the broker first disclose the compensation in writing to whomever is being referred, at the time of the referral.
Can a Colorado broker pay a finder’s fee or share a commission on a cooperative sale?
Rule 6.21.C, as amended in 2026, allows it under the licensing statute on two terms: a broker licensed in Colorado does the advertising, negotiating, contracting and conveyancing for the Colorado property, and money collected before closing goes in the name of the Colorado firm.
Does Listing AutomatEr take a cut of a commission?
No. Listing AutomatEr is a flat subscription. It takes no cut of a commission.
Where Listing AutomatEr fits
Listing AutomatEr is a desktop app for Mac and Windows that posts the listings you have permission to market to Facebook Marketplace on a schedule. By default it puts your name on the post as the agent marketing the home and credits the brokerage that holds the listing.
It does not obtain the permission for you, and it does not decide whether a post meets a rule. That stays with you and your broker.
Current price and trial length are on the pricing page. Cancel anytime.
Sources
4 CCR 725-1, rules adopted in rulemaking2026-00283, Colorado Secretary of State, Rule 6.21, as amended in 2026- Colorado Revised Statutes 2024, Title 12, Office of Legislative Legal Services (uncertified printout), sections
12-10-217and12-10-304 - How much is a referral fee in real estate?, with the federal exception
This is not legal advice. This page quotes a state rule so you can read it yourself. It is not a lawyer's opinion about your situation. The official text, your brokerage and your own lawyer are the authorities, and the official text wins over this page.