Colorado rules for licensed agents
Does Colorado require a signed buyer agreement now?
Yes, before a broker performs licensed duties, as the Division of Real Estate puts it. Since August 12, 2026 the statute has a broker establish the relationship through a written agreement that states the compensation amount or rate conspicuously. The Division says a compensation agreement alone does not do it, and names the Exclusive Right to Buy Listing Contract as its example for a buyer.
Sources read November 1, 2026. Informational, not legal advice.
What changed on August 12, 2026
A new law, HB26-1426, took effect on August 12, 2026. The Division of Real Estate’s broker advisory of that date puts the change this way:
“the notion that a broker could operate without a written agreement is gone.”
What the statute says
Section 87 of the signed act, on page 58 of the scan, amends 12-10-403(2) of the Colorado statutes. It has a broker establish either a transaction broker or a single agency relationship, and then says how. The act prints new text in capitals. Shown here in ordinary case:
“through a written agreement between the broker and the party or parties to be represented by the broker. Such written agreement must specify and conspicuously disclose the amount or rate of any compensation to be paid to the broker”
The same sentence says the broker must complete the written agreement before performing the activities described in 12-10-201(6)(a). The Division’s newsletter describes the duties requiring a license as the ones set forth in that section. The advisory points to 12-10-201(6) for the definition of a real estate broker, and then says:
“licensed duties are set forth clearly in three different sections of the real estate practice act.”
The advisory lists those sections as 12-10-404, 12-10-405 and 12-10-407.
What counts as a licensed duty
The Division’s advisory says showing a home is not one of them:
“Licensed duties do not include showings, holding open houses, or completing Comparative Market Analyses (“CMAs”).”
The Division’s Summer 2026 newsletter says the same about showings and open houses: neither would require a signed listing contract with a consumer. That is the Division’s statement. The statute’s own text does not say it. On the line between a licensed duty and anything else, the advisory adds:
“If you are unsure if any act requires a license, they should consult with their employing broker or their legal counsel immediately.”
Which agreement
“In short, the Buyer’s Broker’s Compensation Agreement located at the end of the Broker’s Disclosure to Buyer is not sufficient to establish a brokerage relationship.”
“Only a Listing Contract is sufficient to establish a relationship in writing”
The advisory gives the Exclusive Right to Buy Listing Contract as its example of a Commission approved listing contract for a buyer. It says that contract covers:
- who the parties are, and whether the relationship is agency or transaction broker
- the scope of the agreement and the listing period, which is its term
- the brokerage duties
- how and when compensation is due, if any
- a holdover period and when it may apply
- consumer disclosures including wire fraud, nondiscrimination, mediation, attorney fees, notice and choice of law
How compensation has to be written
“The written agreement must specify and conspicuously disclose the amount or rate of any compensation to be paid to the real estate broker.”
The Summer 2026 newsletter adds two lines from the same law. A broker must advise a consumer to seek the advice of a licensed attorney before signing a purchase contract that a principal to the transaction created. And a unilateral cancellation clause in the broker’s favor has to be clearly and conspicuously disclosed to the consumer.
What we could not verify
- What the Commission’s 2027 contract and form updates change. The Division’s Autumn 2026 newsletter, dated October 15, 2026, says the Commission approved a large number of updates for use in broker transactions in 2027, with a January 1, 2027 effective date. We did not read the redlines, so we do not know whether the Exclusive Right to Buy Listing Contract changed.
- Rulemaking
2026-00283amended the Commission’s broker rules in 2026, including Rule 6.5 on brokerage relationship disclosures and Rule 6.6 on listing contracts. This page quotes the act and the Division, not those rules. - Whether answering a message about a Marketplace post is a licensed duty. The advisory does not say.
Before you sign anyone, confirm with your managing broker which form your brokerage uses. NAR’s own rule on written agreements before a tour is covered in what a buyer representation agreement is.
Common questions
Does Colorado require a written buyer agreement?
Yes, before a broker performs licensed duties, as the Division of Real Estate puts it. Since August 12, 2026 the statute has a broker establish the relationship through a written agreement with the party to be represented.
Which agreement does Colorado ask for?
The Division says only a Listing Contract establishes the relationship in writing, and its example for a buyer is the Exclusive Right to Buy Listing Contract. It says the Buyer’s Broker’s Compensation Agreement alone is not sufficient. The Division’s Autumn 2026 newsletter says the Commission approved contract and form updates with a January 1, 2027 effective date. We did not read the redlines, so confirm the current form with your managing broker.
Do I need a signed agreement to show a buyer a home in Colorado?
The Division says licensed duties do not include showings, holding open houses or completing a comparative market analysis, and that neither a showing nor an open house requires a signed listing contract with a consumer. If you are unsure whether an act requires a license, the Division says to consult your employing broker or your legal counsel. Separately, NAR says that for the agents its settlement rule covers, a participant working with a buyer is “required to enter into a written agreement with the buyer prior to touring a home,” and your brokerage may require one too.
What has to be written about compensation?
The statute says the written agreement must specify and conspicuously disclose the amount or rate of any compensation to be paid to the broker.
Does Listing AutomatEr handle buyer agreements?
No. The app posts the listings you have permission to market to Facebook Marketplace on a schedule. Buyer agreements stay between you, your buyer and your brokerage.
Where Listing AutomatEr fits
Listing AutomatEr is a desktop app for Mac and Windows that posts the listings you have permission to market to Facebook Marketplace on a schedule. By default it puts your name on the post as the agent marketing the home and credits the brokerage that holds the listing.
It does not obtain the permission for you, and it does not decide whether a post meets a rule. That stays with you and your broker.
Current price and trial length are on the pricing page. Cancel anytime.
Sources
- Colorado General Assembly,
HB26-1426as signed, Section 87 - Division of Real Estate, Broker Advisory on signed listing agreements, August 12, 2026
- Division of Real Estate, Summer 2026 newsletter, July 20, 2026
- Division of Real Estate, Autumn 2026 newsletter, October 15, 2026
This is not legal advice. This page quotes a state agency so you can read it yourself. It is not a lawyer's opinion about your situation. The official text, your brokerage and your own lawyer are the authorities, and the official text wins over this page.