Listing AutomatEr Start free

Arizona rules for licensed agents

Can an Arizona agent pay a referral fee to someone without a license?

Arizona law makes it unlawful to pay anyone compensation for broker acts if they were not licensed when the service was rendered, and a licensee may accept pay as a licensee only from the broker they are licensed to, with a narrow exception. As we read it, referral money moves between brokers, and a payment to a friend or a past client is a question to settle with your designated broker first.

Sources read November 1, 2026. Informational, not legal advice.

The payment rule

The statute is A.R.S. 32-2155, Restriction on employment or compensation of person as broker or salesperson. Subsection A says a broker employs and pays only active licensees, and a licensee accepts employment and compensation as a licensee only from the broker they are licensed to, or from a licensed employer in the limited case the statute describes. Subsection C is the one that stops payments to outsiders:

“It is unlawful for a person, firm or corporation, whether an obligor, escrow holder or otherwise, to pay or deliver to anyone compensation for performing any of the acts specified by this chapter, as a broker, who is not licensed at the time the service is rendered.”

Is a referral a broker act?

The definition of a real estate broker in A.R.S. 32-2101, paragraph 51, covers a person who, for another and for compensation, does a list of things. One of them:

“Assists or directs in procuring prospects that are calculated to result in the sale, exchange, leasing or rental of real estate, businesses and business opportunities or timeshare interests.”

As we read it, a paid referral of a buyer can fall within that. That is why the payment rule above matters to you: paying someone who is not licensed for a broker act is what it makes unlawful. Ask your designated broker before you promise anyone a referral fee.

The Department’s advisory statement on unlicensed assistants uses the same wording, listing “assist or direct in the procuring of prospects” among the things an assistant shall not do. We cover it in what an unlicensed assistant can do for an Arizona agent.

Compensation is a wide word

The definition in A.R.S. 32-2101 reaches past cash and commission. It says compensation:

“means any fee, commission, salary, monies or other valuable consideration for services rendered or to be rendered as well as the promise of consideration whether contingent or not.”

Paying another licensee

The Department’s duties rule, R4-28-1101, asks for a written acknowledgment when a licensee takes compensation for goods or services tied to a transaction, and it carves out broker to broker pay:

“This prohibition does not apply to compensation paid to a broker by a broker who represents a party in the transaction.”

When the split goes wrong

“The commissioner shall not entertain complaints regarding purely civil disputes between licensees concerning the earning, splitting or nonpayment of compensation.”

That is A.R.S. 32-2152(B). As we read it, a dispute over a referral fee between two licensees is a civil matter, so the written agreement between the brokerages is your record of what was promised.

The federal rule sits on top

The federal anti kickback rule for settlement services applies on top of any state rule. In 12 CFR 1024.14(g)(1), the Consumer Financial Protection Bureau’s text lists, among the payments Section 8 of RESPA permits:

“A payment pursuant to cooperative brokerage and referral arrangements or agreements between real estate agents and real estate brokers. (The statutory exemption restated in this paragraph refers only to fee divisions within real estate brokerage arrangements when all parties are acting in a real estate brokerage capacity, and has no applicability to any fee arrangements between real estate brokers and mortgage brokers or between mortgage brokers.)”

We cover that exception, along with the figures trade sources quote and why none of them is data, in how much a referral fee is.

What we could not verify

Common questions

Can I pay a referral fee to a friend who is not licensed?

The statute makes it unlawful to pay anyone compensation for acts specified by the chapter as a broker if they were not licensed at the time the service was rendered. The definition of a real estate broker includes assisting or directing in procuring prospects calculated to result in a sale, and as we read it a paid referral of a buyer can fall within that. Ask your designated broker before you promise anything.

Who can an Arizona agent accept pay from?

A licensee accepts compensation as a licensee only from the broker they are licensed to, or from a licensed employer in the limited case the statute describes.

Will the Department settle a referral fee dispute between agents?

The statute says the commissioner shall not entertain complaints about purely civil disputes between licensees concerning the earning, splitting or nonpayment of compensation.

What counts as compensation in Arizona?

Any fee, commission, salary, monies or other valuable consideration for services rendered or to be rendered, as well as the promise of consideration, contingent or not.

Where Listing AutomatEr fits

Listing AutomatEr is a desktop app for Mac and Windows that posts the listings you have permission to market to Facebook Marketplace on a schedule. By default it puts your name on the post as the agent marketing the home and credits the brokerage that holds the listing.

It does not obtain the permission for you, and it does not decide whether a post meets a rule. That stays with you and your broker.

Start the free trial

Current price and trial length are on the pricing page. Cancel anytime.

Sources

This is not legal advice. This page quotes a statute and a rule so you can read them yourself. It is not a lawyer's opinion about your situation. The official text, your brokerage and your own lawyer are the authorities, and the official text wins over this page.